Google’dan Yeni Reklam Sistemi!

Google’dan Yeni Reklam Sistemi!

Bilindiği gibi Google, dev bir reklam firması. Gelirini genelde reklamdan sağlayan Google, mobil alanında da gelirlerini arttırmak için yeni uygulamalar başlattı. İşte detaylar.

Google denildiği zaman ilk akla gelen şeyin reklam olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Zira Google, onlarca farklı departmanının giderlerini büyük ölçüde reklamlar ile karşılıyor. Mobil kullanım alanının artmasıyla da mobil reklamcılık adına, Google’dan AdSense için bir güncelleme geldi!

Google’ın hem reklam veren, hem de reklam yayıncıları için kullandığıAdSense servisi, başarılı bir şekilde işlevini devam ettiriyor. Google için bile masaüstü reklamlar, yıllardır tek alan olarak biliniyordu. Ancak mobilcihazların büyük bir ivme kazanarak, neredeyse masaüstü internetkullanımı geçmeye yaklaşması, Google’ın sessizliğini bozmasına sebep olmuştu.

Google, Mobil reklamı destekliyor!

Aslında mobil alanı Google, Android ile bir nevi kendi de genişletmiş oldu. Bu sebeple geçtiğimiz dönemlerde Google arama sonuçlarının, web sitelerinin mobil uyumluluk sunmasını arttırmak için sonuçlarda etki oluşturan yeni sistemini hayata geçirmişti. Bu sistem ile artık ister masaüstü aramaları isterse de mobil aramaları olsun, eğer web sitesi mobil uyumlu ise, uyumlu olmayan sitelere göre arama sonuç sıra avantajı elde edecekti. Böylelikle Google, aslında hem Android, hem de kendi kullanıcılarını daha çok mobile sevk etmeyi amaçlıyordu.

Google reklamlarına yanlışlıkla tıklanıyor!

Şimdi ise Google’ın mobil taraftaki çalışmalarına reklam servisi de dâhil oldu. İnternet reklamları konu olduğu zaman gelirlerin büyük çoğunluğu, söz konusu reklamlara tıklanma oranlarıyla paralellik gösteriyor. Bu durum da kimi zaman bilinçli ya da bilinçsiz olarak kullanıcıları reklamlara tıklamaya yöneltiyor ya da mecbur kılıyor. Bu yanlış tıklamalar mobiltarafta oldukça büyük boyutlara ulaştı. Zira nispeten daha küçük ekranlarda kullanıcılar, reklam verenlerin hileli çalışmalarıyla, yanlışlıkla reklamtıklamaları gerçekleştirebiliyor. Üstelik Google’ın yayınladığı istatistiki bilgiye göre mobil kullanıcıların %50’lik dilimi, reklamlara yanlışlıkla tıklıyor.

Bu oranı, Google göz ardı etmedi ve mobil reklam yayınlarına sınırlamalar getirdi. Bundan sonra mobil tarafta yayına çıkan Google reklamları, iki farklı kısıtlama ile yayınlanabilecek!

Google'dan reklamlara kısıtlama!

Bu kısıtlamalardan ilki, kullanıcıların mobil sitelerde iken üst bölmede açılan indirme bağlantısı veren reklam uygulamaları oluyor. Artık bu tarzreklamlarda, reklamın görseline tıklanamayacak. Bunun sebebi isereklamın kapatma butonunun görselin hemen yanına neredeyse gizleniyor olmasından kaynaklanıyor.

Diğer bir reklam kısıtlaması ise, standart bannerlar için geçerli olacak.Mobil ekran boyutlarına göre ayarlanan bannerlar, kimi zaman çerçevenin tüm sınırlarını kaplayarak, kaydırma butonunu engellemiş oluyor. Bu durumda yine kullanıcıların yanlışlıkla reklama tıklamalarına sebep oluyor.

[shiftdelete]