Microsoft, 2,1 Milyar Dolar Zarar Etti

Microsoft, 2,1 Milyar Dolar Zarar Etti

Microsoft'un yeni açıkladığı veriler, Nokia satın almasının izlerini taşıyor!

Microsoft, dördüncü çeyreğe ait finansal verilerini açıkladı. Buna göre firma, 2,1 milyar dolar zarar etti.

Firmanın açıkladığı zararda kayda geçirilmek zorunda bulunan Nokia satın almasının payı var. Microsoft, satın alma için 7,5 milyar dolar kayda geçirmiş bulunuyor. Nokia satın alması hariç tutulduğunda ise işlem gelirinin 6,4 milyar dolar olduğu söyleniyor.

Firmanın cihazlar ve tüketici geliri yüzde 13 gerileyerek 8,7 milyara düşerken ticari gelir biraz artarak 13,5 milyar dolara ulaştı. Windows OEM gelirleri, yüzde 22 gerilerken Surface gelirleri yüzde 117 artarak 888 milyon dolara ulaştı. Office 365, 3 milyon üyeyle kayda değer büyüme kaydetti ve toplam 15,2 milyon üyeye ulaştı.

Gelirleri yüzde 68 gerileyen Windows Phone için durum iyi görünmese de firma, bunu lisans gelirleri gibi sebeplere bağlıyor. Firma, önceki seneki dördüncü çeyreğe göre dördüncü çeyrekte daha fazla telefon satsa da, bu telefonların çoğu alt seviyeye ait cihazlardı.

Microsoft, toplam 1,4 milyon Xbox 360 ve Xbox One konsolu sattığını söylüyor ancak ikisi arasında ayrım yapmıyor. Oyun gelirleri Minecraft sayesinde yüzde 62 artarken, Xbox Live'ın işlemsel gelirleri yüzde 58 büyümüş bulunuyor.

Nokia değerlerinin düşüldüğünü hesaba katmasak bile Microsoft'un gelirlerinin geçen seneki 23,28 milyar dolardan aşağıda kaldığı görülüyor. Yakında çıkacak Windows 10, Microsoft'un gelir kaybını durduracak potansiyele sahip olabilir.

[chip]